Není podložka jako podložka

Hledáte-li podložku pro cvičení jógy, pak se určitě zaměřte na jógamatky. Není vhodné na jógu používat jakoukoliv podložku, např. karimatku. Každá podložka má jiný účel, a pro jógu jiná podložka než jógamatka, není vhodná. Proč? Jedná se o použitý materiál, zpracování i tloušťku. Jednoduše řečeno, podložka pro jógu musí mít protiskluzový povrch, pevnost, určitou hustotu a tloušťku.

Na trhu je mnoho jógamatek, ale jakou a podle čeho si vybrat?

Pokud si jógu chcete jenom vyzkoušet, a zatím nevíte, jak často a jak intenzivně ji budete cvičit, nebo prostě nechcete investovat do vybavení více peněz, zvolte si úspornější variantu. Navštivte obchod se sportovním zbožím nebo některý z e-shopů a kupte si jógamatku cca 3 až 5 mm silnou. Uvažujete-li o nejlevnější variantě, např. výhodná koupě v hypermarketu za cca 250 Kč, pak vězte, že ta vydrží sotva pár měsíců a velmi brzy se oddrolí. Nejenže po cvičení budete mít na sobě kousky z podložky, ale také podlaha po vás zůstane „podrobená“.

Jestliže tedy nechcete jógamatku jen na prozatím, ale chcete se s ní sžít a očekáváte určitý komfort, začněte hledat a vybírat. Jak? No, my ženy jdeme hlavně po designu 😊. Ale pozor!

Největší výběr a opravdu krásné designy nabízí podložky s povrchem ze semišové tkaniny

Zde je potřeba zvážit její funkčnost. Pokud totiž jdete na podložku se suchýma rukama, povrch trochu klouže a vy tak musíte vydat mnohem větší úsilí, abyste pozici udrželi. Při větším zahřátí a následném zpocení rukou podložka dobře absorbuje pot a povrch se stává stabilnějším. Jestli se vám ale ruce nepotí, budete muset vynaložit více aktivity těla na udržení se v pozicích, půjde tedy o silovější cvičení.

Potřebujete lehkou jógamatku, často cestujete?

Pak máte na výběr z tzv. cestovních jógamatek, které jsou jen 1 až 1,5 mm tenké, a proto snadno složitelné a lehké. Tato tenká a lehká jógamatka může být i určitým řešením pro ty, kteří dochází na jógu do centra, půjčují si místní jógamatku a tu cestovní si dají přes ni.

Výhodou je hygienická stránka věci a váha při přenášení.

Nevýhodu může být mírné shrnování při cvičení a lehce kluzký povrch, pokud se vám nepotí ruce, viz výše.

Dalším řešením je korková podložka

Korková jógamatka je ideální pro všechny typy jógy. Je 100% z přírodních materiálů. Má protiskluzový povrch, který vás podrží i v těch nejnáročnějších ásanách. Oceníte nejen její ekologičnost, ale i funkčnost a hezký design.

Jedny z nejlepších podložek jsou z přírodního kaučuku

Jsou 100% recyklovatelné. Vyrábí se v tloušťce 4 a 5 mm, což zaručuje vysoký komfort. Co se týká povrchu a jeho kluzkosti, jsou naprosto stabilní.

Povrch tvoří tenká PU (polyuretanová) vrstva opatřena speciální protiskluzovou úpravou, základnu pak 100% recyklovatelná přírodní guma. Oba materiály jsou spojeny tepelnou úpravou, bez použití toxinů, silikonů, umělých lepidel, ftalátů a PVC.

Trochu mně vadí, že vlivem potu nebo vody jsou flekaté než zcela vyschnou, ale to je daň za ekologičnost. Abyste předešli dalším skvrnám, nepoužívejte, jógamatku s čerstvě nanesenými pleťovými mléky, krémy, oleji atd.

Jutová podložka

Je ze 100% přírodního materiálu. Spodní část podložky je z přírodní gumy, která zajistí přilnavost k podlaze a tím perfektní stabilitu během cvičení. Vrchní část tvoří směs přírodní gumy a juty. Příjemný materiál a výška 4 mm jsou zárukou toho, že cvičení bude komfortní.

Nová trochu zapáchá, to do 3 týdnů vyčichne, ale lehce se stále vydroluje…

A to nejlepší na závěr – MANDUKA

Podložky Manduka jsou top na trhu. Sice jsou trochu těžší (samozřejmě záleží na tloušťce), ale maximální spokojenost se vším ostatním – povrch, stabilita, stálost, izolace…

Manduka PROlite je nejlepší poměr cena/výkon. Váží 2 kg, což je na přenášení akorát, a tloušťka je 4,7cm, ta zaručuje dostatečný komfort.

Manduka eKO Mat, 5 mm silná jógamatka je naprostým komfortem pro všechny styly. Naprostá neklouzavost.

Manduka PRO Float, zatím to nejlepší, co na trhu je. Podložka je 6 mm vysoká, je ekologická s nejlepší technologií a doživotní zárukou na materiál.

Standardní rozměr: 3,4 kg, 180 cm délka, 66 cm šířka, 6 mm tloušťka

Nezapomeňte také na pravidelnou údržbu, na což jsou speciální čistící prostředky. Některé jógamatky se dají prát i v pračce 🙂

Pořiďte si obal či popruh na přenášení a uskladnění.

Takže můj závěr je, pokud si chcete jógu užívat a můžete trochu investovat, prohlédněte si weby, už víte, na co se máte zaměřit a kde hledat! Uvařte si k vybírání kávu nebo čaj, udělejte si z toho hezkou chvilku, objednejte a těšte se! 🙂

weby: yogaguru, yogashop, yogastore, bohonatural, jogafitshop, …