Články

Není podložka jako podložka

Hledáte-li podložku pro cvičení jógy, pak se určitě zaměřte na jógamatky. Není vhodné na jógu používat jakoukoliv podložku, např. karimatku. Každá podložka má jiný účel, a pro jógu jiná podložka než jógamatka, není vhodná. Proč? Jedná se o použitý materiál, zpracování i tloušťku. Jednoduše řečeno, podložka pro jógu musí mít protiskluzový povrch, pevnost, určitou hustotu a tloušťku.

Na trhu je mnoho jógamatek, ale jakou a podle čeho si vybrat?

Continue reading „Není podložka jako podložka“

Jedná se stále ještě o zdraví?

Dnes si vás dovoluji oslovit s tématem, které zdánlivě nesouvisí s jógou. Píši slovo „zdánlivě“, protože jóga souvisí ve své podstatě se vším. Učíme se v ní respektovat své tělo, své možnosti a limity. Učíme se žít v jednotě a lásce, v toleranci a soucitu. Nasloucháme svému tělu, protože víme, že skrz pocity s námi hovoří naše duše a čiré vědomí, které nám říká vše, co právě potřebujeme.

Continue reading „Jedná se stále ještě o zdraví?“

Odpočinek vs. relaxace

Slovo „relaxace“ v širším spektru chápeme jako odpočinek od běžné činnosti, krátkodobou změnu v našem stereotypním životě, jako něco, při čem necháme odpočinout tělo nebo mysl, s ohledem na to, co více přetěžujeme. Určitě ten, kdo má sedavé zaměstnání a pracuje hlavně mentálně si rád odpočine při sportu nebo práci na zahrádce či jiné manuální činnosti. Naopak ten, kdo pracuje převážně tělesným pohybem si rád sedne nebo lehne ke knížce či k televizi. Relaxace v pravém slova smyslu je ale ještě trochu něco jiného.

Continue reading „Odpočinek vs. relaxace“